11 febr

Konténerház

kategóriák: építészet, zöld-technológia | címkék: ,

Néhány héttel ezelőtt felhívott telefonon egy úr, és gyorsan felvázolta, mit szeretne terveztetni. Hogy őszinte legyek, először nem értettem mit akar pontosan, és azt hittem rosszul hallok, amikor azt mondta, hogy konténerből építtet magának házat. Közben azon gondolkodtam vajon lemaradtam-e egy új építési technológiáról, és hogy ura legyek a helyzetnek megbeszéltem vele inkább egy személyes találkozót. A találkozó után lázas keresésbe kezdtem a témával kapcsolatban.

Néhány elrettentő példától eltekintve, egyre több és több modern és nagyszerűen kivitelezett családi házra bukkantam, melyeket szállítási konténerekből építettek. A rendkívül gyors kivitelezés, valamint az alacsony építési költségek felkeltették az érdeklődésemet, és egy kis kutatómunkába kezdtem.

A „válság” világszerte érinti az építőipart, az új technikákkal és technológiákkal szemben a legnagyobb elvárás a költségek csökkentése és a minőség javulása … a tervezők és megrendelők pedig egyre nyitottabbak környezetvédelem, valamint az újrahasznosított anyagok iránt. Régebben olvastam egy cikket egy új építészeti trendről, miszerint az építészek mielőtt nekilátnak megtervezni egy új épületet, „terepszemlét” tartanak az építési helyszíntől egy bizonyos km-en belül eső területen, és felmérik milyen régi bontásra váró, vagy bontott anyagokat tudnak felhasználni.

A hajózási konténerek újrahasznosítása az épületekhez érdekes építészeti feladat. A konténer egységes méretei, és szabályos formái némi kötöttséget jelent az építész számára, viszont segíti is a tervezést az elemek egymásra épülő, és variálható egységes tömegeivel. Úgy gondolom azok a konténerházak sikeresek építészeti és belsőépítészeti szempontból, melyeknél megőrizték a konténer jellegéből adódó ipari stílust, és ehhez illő nemes anyagokat használtak: festett, lakkozott acél, szálcsiszolt acél, horganyzott anyagok, alumínium, polikarbonát, fa, üveg és egyéb modern ipari anyagok …Az anyaghasználat és a visszafogott, racionális tervezés ellensúlyozza a konténerház „olcsó” érzetét, és az eredmény a loft lakásokhoz hasonló szabadságérzetet keltő, komfortos fiatalos ház.

A konténerház költségeit az csökkenti, hogy a ház „kész” elemeit blokkokban szállítják ki, és a helyszínen, a rendkívül rövid szerelési idő után azonnal megkezdhetik a belső munkálatokat. Ez az ötlet viszont nem annyira új …

a cikk folytatása: konténerház II.

konténerház

forrás:designboom.com

konténerház

forrás:designboom.

forrás:designboom.com

forrás:designboom.com 

 

   
 

Copyright © 2011 - Flesh Pink Belsőépítészet Győr | Készítette: Organik Webdesign | Login