17 márc

Konténerház II.

kategóriák: építészet, zöld-technológia | címkék: , ,

Szerte a világban több millió üres, hajózási konténer van, amelyek csak a kikötőkben letéve vesztegelnek. Ennek az oka, hogy a konténereket üresen visszaszállítani túl drága, a legtöbb esetben a szállítandó áru értékéhez viszonyítva olcsóbb megvenni az új konténert Ázsiából. Az eredmény a konténerek anyagában rejlő rendkívüli kihasználatlan „energiatöbblet”, ami olcsó alapanyaga lehet humán felhasználású épületeknek, lakóépületeknek, irodáknak. A konténerek nem csak a relatív olcsóságuk miatt jelentenek jó építészeti alapanyagot, hanem a szerkezet stabilitása, tartóssága miatt is.

Filip C. Klark 1987-ben szabadalmaztatta ötletét és módszerét arról, hogyan lehet a konténerek lakóházzá alakítani. A 4854094 számon jegyzett szabadalom, a benne szereplő ötletekkel, megoldásokkal és csomóponti rajzaival tulajdonképpen lefektette az a szállítóládák építészeti alapjait

http://www.containerhome.info/tutorial-1/clark-patent.pdf

A szabadalom foglalkozik a konténerek sztenderd méreteivel, azok összeépítésével, egymásra építésével, az alapozással, szigeteléssel illetve a nyílászárók elhelyezésének megoldásaival.

2006-ban épült az első kétszintes konténer otthon Kaliforniában (építész Peter deMaria) , amely a szigorú amerikai építészeti előírásoknak is megfelelt és számos építészeti díjat elnyert.

konténerház téma első bejegyzése itt

Forrás:demairadesign.com

A legújabb „trendi” konténer-épületek között nem csak lakóházak készülnek, és számos szerkezeti megoldásokat használnak a dobozok összeállításához.

Az egyik ilyen ötletes épületszerkezet Japánban készült. Az építész saját lakását és egyben stúdióját építette meg a kivitelezőkkel, azzal a kikötéssel, hogy az épület bármikor elbontható legyen, ne igényeljen különösebb földmunkát az utcaszint alatt.

A megoldás egy háromszintes acél tartókeret, melyet az egymásra halmozott konténerek töltenek ki. Az acél keretet könnyen össze lehet állítani, és arra szolgál, hogy alapot biztosítson az épületnek, valamint csökkentse a konténer héjszerkezetére nehezedő  használati terhet, vagyis az arra nehezedő a bútorok, a beépített berendezések és a bent lakók súlyát. Az épület alsó szintjén a stúdió, iroda található, a felső szintek biztosítják a lakóteret. Az épület berendezésnél felhasználták az építés során keletkezett csomagolási hulladékot is,pl. a rétegelt lemezeket.

Forrás:designboom.com

Forrás:designboom.com

 

(Folytatás köv.)

   
 

Copyright © 2011 - Flesh Pink Belsőépítészet Győr | Készítette: Organik Webdesign | Login